Twee Factor Authenticatie

Wie kent ze niet, de werkplekken waarbij een gele Post-it memo aan de monitor hangt met het wachtwoord? U heeft als organisatie namelijk via software afgedwongen dat elke 2-3 maanden het wachtwoord van de gebruiker gewijzigd moet worden. Uw reden is dat u de beveiliging naar een hoger plan wilde tillen, maar de gebruiker vind dit maar lastig en heeft een geheugensteuntje nodig. Op deze manier zet u de toegang tot uw netwerk niet op een kier……maar wagenwijd open!

 

Twee factor authenticatie biedt de oplossing
Twee Factor Authenticatie is een veilige methode om als gebruiker in te loggen. Er zijn namelijk altijd twee factoren vereist. De eerste factor bestaat uit iets dat de gebruiker weet: een gebruikersnaam en een bijhorend wachtwoord. De tweede factor bestaat uit een tool die de gebruiker heeft: een ‘token’ via een apparaatje, zoals bijvoorbeeld de scanner bij internetbankieren. Maar het kan bijvoorbeeld ook een code zijn die de gebruiker ontvangt via sms of App.

Gebruikersgemak
In toepassing is Twee Factor Authenticatie zowel veilig als comfortabel. Er zijn meerdere methoden om er voor te zorgen dat een gebruiker een benodigd token ontvangt. Naast fysiek apparaatjes (die al enigszins achterhaalt zijn) zijn er diverse mogelijkheden via smartphone of smartwatch, maar ook via een sms-bericht of door te bellen.

Eenvoudig te implementeren
Implementatie van het inloggen via Twee Factor Authenticatie lijkt wellicht ingewikkeld, maar is in de praktijk niet moeilijk. Atricom kan dit in veel gevallen eenvoudig voor uw organisatie realiseren.

Belangrijke tip: begin met uw beleid
Voordat deze manier van veilig inloggen wordt geïmplementeerd, is het van belang dat er op meerdere vlakken goed gekeken wordt naar de informatiebeveiliging binnen uw organisatie. Vandaar een belangrijke tip: start met het maken van goed beleid op dit terrein. Dit kan in een aantal wezenlijke stappen. Naast het creëren van draagvlak is het opstellen van een goede risico analyse belangrijk. Vervolgens het opstellen van een actieplan en het ook daadwerkelijk uitvoeren hiervan. En belangrijk ook: een continu bewustzijn is essentieel. Zo wordt beleid cultuur.

Twee Factor Authenticatie voor uw organisatie
De implementatie van een Twee factor Authenticatie is voor Atricom niet ingewikkeld. De ontwikkeling van een goed en effectief beleid voor informatiebeveiliging is echter niet van vandaag op morgen gedaan. Het vergt inzicht en kost tijd en energie, maar is belangrijk. Atricom kan u uitstekend helpen bij de ontwikkeling. We hebben geanticipeerd op de ontwikkelingen rond informatiebeveiliging en beschikken over een ISO 27001 certificering. Het is voor onze relaties van belang dat ze weten dat ze door Atricom ook op dit terrein goed ondersteund worden.

Vanzelfsprekend adviseren wij iedere organisatie die zoekt naar een adequate informatiebeveiliging. Hebt u vragen op dit terrein, of wilt u ondersteuning bij passende (beveiligings)maatregelen? Neem dan gerust even contact met ons op