Is uw beveiliging up-to-date? Lees wat u zelf kunt doen tegen ransomware en CEO-fraude

Hoe werkt ransomware?

Ondanks alle beveligingsmaatregelen gebeurt het toch: er wordt door een gebruiker binnen uw organisatie op een link geklikt en daarna zijn bedrijfsbestanden versleuteld en daarmee ineens niet meer beschikbaar. Niemand kan meer werken. Na het betalen van ‘losgeld’ wordt de versleuteling opgeheven, tenminste dat wordt beweerd. U bent op dat moment slachtoffer van ransomware. Het hebben van een volledige en actuele back-up is van levensbelang.

Hoe werkt CEO-fraude?

CEO-fraude werkt anders: de financiele afdeling ontvangt van de directeur een betalingsopdracht, maar de e-mail is door oplichters gestuurd en de bankrekening van de ontvanger is van de oplichters of hebben zij toegang toe. Zo kunt u voor veel geld slachtoffer worden van CEO-fraude.

Wat Atricom voor u kan betekenen

Van Atricom mag u verwachten dat de beveiliging van uw netwerk up-to-date is en dat dagelijks een back-up wordt gemaakt: virusscanners en firewalls beschikken over de laatste versies en back-up’s worden gecontroleerd. Met zo’n pakket aan maatregelen is deze fraude niet 100% te voorkomen; de e-mail komt van een "normaal" e-mailadres (bijvoorbeeld een gmail adres). De zwakste schakel kan dus een gebruiker zijn. Op de website van de politie is in duidelijke taal uitgelegd wat de beide oplichtingsvormen inhouden en worden tips gegeven wat u en uw collega’s er zelf aan kunnen doen. Het kan geen kwaad deze informatie onder uw collega’s te delen.

Heeft u vragen over ransomware of CEO-fraude? Wij hebben concrete tips en eenvoudige maatregelen, zodat bijvoorbeeld e-mails van buiten uw organisatie in één oogopslag worden herkent. Neem contact met ons op via info@atricom.nl of bel 053-4285640.


Bronnen:

Ransomware

CEO-fraude