Dieven weten in welke kofferbak een laptop zit

Wie laptops, smartphones, tablets en dergelijke in de kofferbak van zijn auto achterlaat, moet niet raar opkijken als juist deze auto’s worden opengebroken. Het probleem is volgens de politie dat deze apparatuur vaak op ‘stand by’ staat. Met analysers, wifi- en bluetooth-detectoren weet het gespuis precies welke autoruitjes ze moeten intikken.

Een aantal belangrijke aandachtspunten:

  • Parkeergarages populair bij laptopdieven
  • Radiogolven in ‘stand by-stand’ zijn eenvoudig op te vangen
  • Autokrakers vooral actief tussen 18.00 en 20.00 uur


Gericht toeslaan met behulp van detectoren is niet nieuw. Het probleem speelt zeker al een jaar of tien. Dieven beschikken wel over steeds geavanceerdere apparatuur en apps om apparaten op te sporen. En bezitters zijn hardleers, getuige bijvoorbeeld de fikse toename aan ‘kofferbakdiefstallen’ kortgeleden in het centrum van Den Haag en Zoetermeer. Politie.nl meldt hierover: “In alle gevallen wordt een achter-zijruit of de achterruit ingeslagen. Verdachten maken hoogstwaarschijnlijk gebruik van een bluetooth-tracker waarmee zij waardevolle goederen opsporen die in personenauto's (verstopt) zijn achtergelaten. Uit analyse blijkt dat de daders over het algemeen op doordeweekse dagen, in de avonduren tussen 18.00- en 20.00 uur actief zijn. Dit jaar sloegen zij in ruim 20 gevallen toe.”


Het probleem is dat veel mensen die hun telefoon, tablet of computer denken te hebben uitgezet, die in werkelijkheid op stand-by hebben gezet. Tenzij ingesteld op vliegtuigmodus, zendt hij dan nog steeds af en toe radiosignalen om contact te leggen met zendmasten of routers in de omgeving.” Telecommunicatie expert Guy Vandenbosch van de KU Leuven hierover: “Als je in de buurt bent, kun je deze radiosignalen ontdekken. Je kunt de intensiteit van de radiosignalen meten met een spectrumanalyser. Hoe dichter je in de buurt bent van de bron, hoe groter de golf.”


Populaire plekken voor autokrakers zijn parkeergarages. Niet opmerkelijk: veel aanbod keurig op een rijtje en je loopt lekker droog. Er gaan geluiden op dat sommigen netjes in driedelig grijs op dievenpad gaan. Dit soort ruitjestikkers valt tenslotte minder op in parkeergarages vol zakelijke auto’s.


Voorkomen is beter dan genezen, vindt de politie. Dure apparatuur in de auto achterlaten is vragen om moeilijkheden. Politie.nl: “Autobezitters zijn nog onvoldoende alert op autokrakers. Dat bleek tijdens de recent gevoerde actieweek ‘Geef autokrakers geen kans’. Hierbij werden toch nog veel kostbare goederen in niet afgesloten auto’s aangetroffen.”


In het centrum van Den Haag werden tijdens deze actie bijna 900 voertuigen gecontroleerd. Bij 125 voertuigen waren navigatiehouders, radiofrontjes en waardevolle goederen zichtbaar aanwezig, zoals zonnebrillen, gereedschap of (laptop)tassen. Politie.nl: “Bij twee voertuigen werd vastgesteld dat een laptop met ingeschakelde bluetooth in de kofferbak aanwezig was. Diverse autobezitters zijn direct aangesproken. Men bleek niet op de hoogte dat criminelen laptops, tablets met ingeschakelde bluetooth kunnen traceren.”
De boodschap: als meenemen van de apparatuur geen optie is, schakel dan in elk geval de bluetooth en wifi- functie uit van je apparatuur.

https://www.bc.nl


Naast de vervelende gevolgen als autoschade en het gemist van je laptop of tablet, is ook het potentiele verlies van bedrijfskritsche data natuurlijk zeer schadelijk voor jou en de onderneming. Ook vanwege de aankomende AVG is goede beveiliging van je mobiele device essentieel.


Atricom is als geen ander in staat om je device en de toegang tot de (privacy gevoelige) data te beveiligen. Neem gerust contact op met Bart Veenstra via bart@atricom.nl of bel 053-4285640 voor een vrijblijvend gesprek. U zorgt voor de koffie…wij voor de broodnodige informatie.