Atricom tip: Automatisch locken van je computer

Zo gebruik je Dynamic Lock in Windows 10 voor het automatisch vergrendelen van je computer

Sinds de Creators Update van Windows 10 kan je gebruikmaken van Dynamic Lock. Deze handige functie maakt het mogelijk om je computer automatisch te vergrendelen als hij merkt dat je niet meer in de buurt bent. Handig om te voorkomen dat je collega’s je bureaublad veranderen of uit jou naam een mail rondsturen dat je de volgende dag trakteert op eigen gemaakte appeltaart. In deze blogpost leg ik je uit hoe jij je computer automatisch kunt vergrendelen op basis van je smartphone.

Stel dat je vergeet je werkplek te vergrendelen en je collega’s hebben dit door. Dan kun je er bij ons vanuit gaan dat de volgende dag mag trakteren op vers gemaakte appeltaart. Dat wil je natuurlijk niet, maar dat is wel de prijs die je betaald voor het niet vergrendelen van je computer. Indirect, voor het onveilig omgaan met je werkplek dus eigenlijk. Windows 10 heeft hiervoor de functie Dynamic Lock gekregen sinds de Creators Update.

Dynamic Lock via Bluetooth

Dynamic Lock is niets anders dan een automatische vergrendeling van je computer. Door je smartphone via Bluetooth te koppelen aan je computer kun je de hem laten vergrendelen als deze koppeling niet meer actief is. Dit vertaal Windows 10 eigen naar het feit dat je te ver weg bent om nog achter je computer te zitten. En dus wordt hij na 30 seconden vergrendeld. Handig hé? Je hoeft er niet zo heel veel voor te doen om Dynamic Lock te activeren. Hieronder kun je zien wat je moet in

stellen. Het enige waar je voor moet zorgen is dat je wel Bluetooth hebt op je computer.

Rechtsklik op de START-knop en kies voor Instellingen.

Kies in bij Windows Instellingen voor Apparaten.

Zorg dat Bluetooth is ingeschakeld en voeg een nieuw apparaat toe door op Bluetooth- of ander apparaat toevoegen te klikken.

Kies de optie Bluetooth om je smartphone te koppelen

Als je computer je smartphone kan bereiken via Bluetooth dan zie je hem in het overzicht voorbij komen. Kies je smartphone om de verbinding tot stand te brengen en hem te koppelen aan je computer.

Nadat je smartphone is gekoppeld hoef je alleen nog maar Dynamic Lock in te schakelen. Ga vanuit Instellingen naar Accounts en kies voor Aanmeldingsopties. Activeer hier de optie Dynamisch vergrendelen. Wanneer je nu een minuut lang niet verbonden bent via Bluetooth vergrendeld je computer automatisch.

 

Automatisch ontgrendelen…staat niet op de kaart

Het zou natuurlijk onwijs tof zijn als dit andersom ook werkte. Maar helaas, je computer ontgrendeld dus niet automatisch als je weer in de buurt komt en de Bluetooth connectie tot stand komt. Dit moet je gewoon nog via je wachtwoord of Windows Helo doen.